COM GESTIONAR EL DOLOR, LA RÀBIA, LA POR, I LA INCERTESA DEL MOMENT PRESENT.

Avui, com tots sabem, vivim un moment complicat a nivell social, polític i econòmic. I en aquest context, vostè pot haver experimentat un menor o major grau, malestar. Són moments de conflicte i d’incertesa, on emergeixen emocions intenses, de vegades difícils de manejar.
S’excaven les emocions, tot i que sempre estan presents per altres motius personals, ara colectivizan, i s’desborden més fàcilment. Entre les emocions més presents, trobem tristesa, enuig i temor.
En aquest post m’agradaria donar-vos algunes eines útils, per ajudar-vos a gestionar millor la intensitat de les emocions desagradables presents, i ajudar-vos a afrontar aquest difícil moment vital.

Hi ha alguna cosa clau ara mateix, i és a tenir en compte que encara que individualment no es pot canviar la situació que el porta a sentir emocions aclaparats (perquè no depèn només de vostè), si pot canviar la forma en què experimenta el malestar, i aplicar alguns recursos Per gestionar i atenuar les seves emocions.

Aquests són alguns consells per gestionar la situació amb calma i que et sentis millor.

1. És essencial ABRAÇAR les seves emocions. Entenc que estan presents en aquest moment tan complicat i que tot el que se sent és normal. Que les emocions no són dolentes, fins i tot si són desagradables o ens fan tenir un mal moment. L’emoció és una part de nosaltres que respon de manera adaptativa al que vivim.

Per tant, és normal la tristesa present en un DUEL, la ira davant d’una agressió, i la por davant d’una amenaça.
Podríem dir que l’anormal, no és precisament sentir una emoció desagradable, però tot el contrari. La cosa patològica no és sentir.

PARADOXALMENT, com deia Carl Rogers, només quan m’accepto com sóc puc canviar. I això és tot, només quan s’entén el que sents, vostè pot deixar de sentir-lo. Per tant, si empatitzar amb la seva tristesa i abraçar, vostè es calma i es esmorteirà. Idem per la resta d’emocions desagradables.
Ara, una cosa és sentir, i un altre per alimentar l’emoció desagradable amb pensaments distorsionats o agreating de malestar.

I aquí ve la punta següent:

2. Eviti els pensaments inquietants, catastròfics i obsessius que fan que vostè camina lluny del moment present i causa que pateix.
-Fugir dels pensaments FUTURISTES que conviden a estar en la por perpetu.
-Fugir dels pensaments VICTIMizing que et fan tenir permanentment en la tristesa, i finalment
-Fugir dels pensaments ASSENYATS DESTRUCTIUS, tant interns com externs, que li fan estar en un llarg contacte amb RABIES cap a vostè o l’altre. ideari (o cap a la seva pròpia ideologia o de l’altre).

3. Mantingui’s informat de la situació actual sí, però no concentri la seva atenció en el que va passar. TENS vida més enllà del conflicte polític, econòmic i social. No permeti que tot el seu temps per convertir-se en lectura, arguments per o en contra en les xarxes socials, la cara o els debats virtuals entre amics i familiars… Etc.

4. Una discussió o argument no és el mateix que una baralla. Li aconsello no a QUARREL amb els seus familiars o permetre insult o judicis destructius. No són bons per a vostè o per a l’altra persona. Vostè pot parlar i dir del respecte i l’amor, acceptant que vostè pot pensar o sentir-se diferent de vostè.

5. No s’alimenten de l’ràbia PARASITÀRIA, de la sensació cada vegada més odi, a la qual pensa, sent, o actua diferent. La crítica constructiva és saludable, i també se sent la ira de la injustícia, però no ens és bo per alimentar l’odi i la crítica externa destructiva.

6. No vagi al futur incert o catastròfic. L’única cosa que experimentarà serà l’ansietat anticipatòria. I sí, vostè pot acabar passant el que especular, però també pot no acabar succeint i llavors vostè podria haver evitat que el mal moment. INTENTA ESTAR EN EL PRESENT.

Alguns recursos per connectar-se al moment present i evitar abandonar el futur és incert:

-Pràctica de relaxació i meditació. Ajuda a la tensió d’alliberar i reduir les emocions intenses desagradables.

   -Practiqueu esport, dansa o exercici físic que us permeti estar en el cos i no tant en la ment.

      -Connectar amb la respiració i les seves sensacions corporals, deixant passar per la imaginació, tot el que no et fa sentir bé.

7. Si a vegades no es pot evitar estar en el futur pensant en el que passarà, canvia la percepció pessimista de la situació, cap a una percepció optimista i transmet enèrgicament a la societat Pau, amor i benestar.
Recordeu que el que tots transmetem amb els nostres pensaments, sentiments i accions té un impacte en el nostre medi ambient.

Anna Páez. Psicòleg sanitari.

Reserva online

 

Comments are closed.